1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wynik mammografi |
Ola Olka
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3106
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-05-17, 13:51 Temat: Wynik mammografi |
agula81 napisał/a: | lekarz przejrzał dokumenty babci zrobił usg i powiedział ze on biopsji nie wykona bo tu nic nie widzi ze nic nie ma i kazał przyjechać 25 maja na powtórne usg piersi i mammografie. | W wynikach które poprzednio zamieściłaś nie było w zasadzie wątpliwości co do tego że jest guzek wielkości 20 mm jest i wymaga dalszej diagnostyki a teraz lekarz nic nie widzi? Nie wiem, nie jestem specjalistą i może brak mi doświadczenia - ale ja bym się tu za bardzo taką odpowiedzią nie dała uspokoić. agula81 napisał/a: | Moje pytanie czy może tak faktycznie się zdarzyć ze to był fałszywy alarm? | Jeżeli nawet by taka możliwość teoretycznie istniała to nie brałabym jej pod uwage. Jeżeli jest podejrzenie trzeba wyjaśnić je do końca.
Pozdrawiam serdecznie |
Temat: Wynik mammografi |
Ola Olka
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3106
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-04-04, 09:59 Temat: Wynik mammografi |
agula81 zmianę oceniono wg skali BI-RADS i podciągnięto pod kategorie 4.
Kategoria 4 - oznacza zmianę podejrzaną, może być łagodna, ale może też świadczyć o wysokim zezłośliwieniu guza. Kategorię ta podzielona jest na 3 podgrupy:
4a - małe prawdopodobieństwo złośliwości,
4b - średnie prawdopodobieństwo złośliwości,
4c - wysokie prawdopodobieństwo złośliwości, jednak bez typowych cech złośliwości.
U was nie określono żadnej podgrupy. Jednakże w przypadku takiej zmiany dalsza diagnostyka jest konieczna - USG, biopsja - aby zweryfikować charakter zmiany.
Jeżeli biopsja nie wykaże niczego podejrzanego, należy wykonać powtórne badanie USG za 6-12 miesięcy.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|